Wat is transcendent en transcenderen?

Wat is transcenderen?

Transcenderen komt van het Latijnse woord transcendere en betekent overschrijden, overstijgen of overtreffen. Vaak wordt het gebruikt in filosofische of religieuze betekenis.

In het geval van meditatie kun je zeggen het overschrijden van actieve niveaus naar stillere lagen. In feite kun je stellen dat met elke vorm van mediteren wel in meer of mindere mate  naar stillere lagen in de eigen geest gereisd wordt.

Een meditatievorm als DiepteMeditatie kenmerkt zich door de snelheid en gemak waarmee naar diepe lagen in de eigen geest wordt gereisd. Ons bewust – zijn is net als de oceaan: soms turbulent aan de oppervlakte en in de diepte vredig en stil. Tijdens het beoefenen van diep mediteren reist de geest moeiteloos naar diepere stille lagen in het Bewust-Zijn. En met een Mantra als voertuig gaat dat proces vrijwel vanzelf.
Door deze verdieping:

  • worden vermoeidheid en spanningen opgelost
  • komt de geest in rechtstreeks contact met zuiver bewustzijn

Wat is transcendent?

Transcendent komt van het Latijnse woord transcendentia en betekent bovenzintuiglijk of bovenzinnelijk.

Wanneer de geest het meest subtiele stadium van een gedachte overschrijdt, komt de geest tenslotte in een bovenzintuiglijke dimensie; het zuivere bewust – zijn ofwel het gebied wat niet meer met de normale zintuigen kan worden waargenomen. Dit kan ook wel het transcendente veld worden genoemd.

In dit veld is geen activiteit meer en zijn de zinnen ofwel zintuigen volledig tot rust gekomen. Het kan opzienbarend klinken, maar is in feite een beleving die met verdiepende meditatievormen niet moeilijk is te ervaren en natuurlijk en aangenaam voelt.

Je kunt het vergelijken met een vijver of een meer. Wanneer de weersomstandigheden meer turbulent zijn komt ook veel zand en modder naar de oppervlakte; wanneer het daarna kalm en stil wordt krijgt het zand de gelegenheid om weer naar de bodem te zakken en het water kan weer helder worden als kristal.

Eenzelfde proces gebeurt tijdens verdiepend mediteren.
En na de meditatie zijn eigenschappen van zuiver bewust-zijn zoals stilte, geluk en energie in meer of mindere mate mee naar boven genomen, de dagelijkse activiteiten in.

Naarmate je voor een langere periode regelmatig mediteert, blijft die toestand langer behouden: geleidelijk aan raakt de bewuste geest meer doordrongen van zuiver bewustzijn. Dit heeft voordelen voor alle facetten van je leven. Je zou kunnen zeggen dat je door het beoefenen van DiepteMeditatie voeding geeft aan de wortels van je bestaan.