Geaarde Spiritualiteit

Over Dieptemeditatie

Over DiepteMeditatie kun je heel veel vertellen. Door mediteren geef je als het ware ruimte en voeding aan de wortels van je bestaan wat je leven op alle gebieden ten goede zal komen. Hier vind je info over de methode en hoe je deze beoefent.

DiepteMeditatie is een methode en niet zozeer een training. Ofschoon deze methode eenvoudig is en gemakkelijk te leren, is het tevens een subtiel proces waarbij het van belang is dat het geleerde op de juiste wijze wordt toegepast. Dit leer je in de cursus op een gemakkelijke wijze.

De Methode

Er zijn vele vormen van mediteren.
DiepteMeditatie is een bijzonder effectieve methode om de aandacht naar binnen te richten en de denkende geest tot rust te laten komen.

Deze vorm van mediteren is een eigentijdse vorm van verdiepend mediteren die voortkomt uit een eeuwenoude traditie: de Vedische traditie.

De Veda geeft inzicht over de natuurwetten van het leven. In deze traditie wordt al duizenden jaren gemediteerd met behulp van mantra’s. Deze mantra’s fungeren als voertuig voor het denken naar stillere lagen. Deze mantra’s gebruiken we in gedachten, dus in stilte.

Het mooie van deze meditatie is dat we niet tegen de neiging van het denken ingaan, maar er juist gebruik van maken. Daardoor verloopt het proces op een natuurlijke en aangename wijze.

De denkactiviteit komt meer en meer tot rust totdat de geest zelfs de subtielste vorm van denken overschrijdt, transcendeert, om tot rust te komen in zijn eigen essentie, ofwel het veld van zuiver bewust – zijn.

Dat is een zeer aangename ervaring. Het voelt als thuiskomen in jezelf. Door regelmatig te mediteren raakt de geest steeds meer doordrongen van dit zuivere bewust – zijn; hierdoor kun je ten alle tijde de rust in jezelf meedragen terwijl je toch actief bent.

Dit heeft grote voordelen voor jou, zowel geestelijk als lichamelijk als sociaal. Door het volgen van de DiepteMeditatie meditatiecursus is dit ook voor jou mogelijk.

In slechts 5 sessies leer je effectief mediteren en word je gecoacht in jouw ervaringen waardoor de kwaliteit van je leven in alle opzichten toeneemt.

De Beoefening van Dieptemeditatie

DiepteMeditatie is een gemakkelijke wijze om aangenaam en diepgaand te kunnen mediteren. Dit kan zelfstandig of in groepsverband.

Iedereen kan het leren vanaf een leeftijd van ca. 10 jaar.

Mediteren wordt wereldwijd beoefend door miljoenen mensen van alle leeftijden zowel vrouwelijk als mannelijk in alle lagen van de bevolking. Mediteren staat los van religie, dus ook geestelijken kunnen meditatie beoefenen.

Voor het mediteren zelf is het alleen van belang dat je een comfortabele zit hebt. Daarvoor is een normale stoel al voldoende. Natuurlijk mag je in een Lotus-houding zitten, maar dat hoeft niet. De meeste mensen mediteren gewoon op een stoel en die kan thuis staan op een rustig plekje.

Na enige beoefening en vertrouwdheid met de meditatie ben je in principe in staat om overal gemakkelijk te mediteren. Bijvoorbeeld in de trein of op kantoor.

Mediteren kan zo…

Mediteren in lotushouding

…of zo

mediteren kan overal- mediteren in een stoel

Het aantal bedrijven dat gelegenheid voor hun werknemers creëert om te kunnen mediteren is groeiende.

DiepteMeditatie is gemakkelijk inpasbaar in je leven. De beste resultaten krijg je door 2 x per dag te mediteren. Als deze frequentie op dit moment in je leven niet haalbaar is, pas je het gewoon aan naar je mogelijkheden.

Wanneer je een tijdje mediteert en jijzelf en je omgeving ervaren de effecten bij jou, dan wil je de meditatie niet meer missen, temeer daar de beoefening zelf zeer aangenaam is. Van meditatie wordt wel gezegd dat het het grootste geschenk is wat jij jezelf en je omgeving kunt geven.

De Oorsprong van DiepteMeditatie

DiepteMeditatie (DM) is een afgeleide van Transcendente Meditatie (TM) en vindt zijn oorsprong in de oeroude Vedische beschaving in India. De Veda is de duizenden jaren oude wetenschap die zich bezighoudt met de natuurwetten van het leven.

De Vedische wijzen uit die tijd, Rishi’s genaamd, hadden methoden ontdekt om diepten en mogelijkheden van het bewust-zijn te peilen. Deze kennis werd veelal overgedragen in persoonlijke sessies van leraar (Guru) op leerling(en).

Uit deze kennistraditie is de TM ontstaan welke met name bekend is geworden door de Indiase natuurkundige en wijsgeer Maharishi Mahesh Yogi.

In de jaren zestig van de vorige eeuw introduceerde hij TM in het westen. Hij legde de nadruk op de onderbouwing van effecten als ontspanning, vermindering van stress en persoonlijke ontwikkeling in de vorm van wetenschappelijk onderzoek.

DM komt voort uit dezelfde kennistraditie als TM, maar wordt in Nederland onderwezen door onafhankelijke docenten in een guru-vrije organisatie.

Bij DiepteMeditatie vindt de overdracht van de meditatiemethode volgens een vaststaande procedure plaats.

Dieptemeditatie heeft effecten op onze gezondheid, op ons geestelijke en sociale vermogens en op ons bewustzijn.